Midsommardagen, sådär omvälvande vacker i stillhet av midsommaraftons kaos. Högtider har alltid gjort mig stressad och lätt ångest fylld. Det har känts som det funnits så många regler om hur saker skall göras och om att allt skall vara så perfekt. Istället för att det blir njutbart och vackert blir det ångestfyllt och som ett slag i ansiktet. En riktig urladdning helt enkelt, istället för att vara energifylld. Det senaste tiden har jag verkligen insett vad högtider gör med mig och vilken känsla som skapas. Jag har uppmärksammat att det inte är den känslan som jag längtar efter eller som jag önskar. Därför valde jag att göra helt tvärt om i år. Bara göra sakerna som jag mår riktigt riktigt bra av, och aktivt välja bort de sakerna som skapade stress och press för mig.

Så, vad vill jag?

Jag vill tillbringa tid med de jag tycker om, där jag trivs som bäst. Jag spenderade dagen med att klippa gräskanter runt landet med dahlior, plocka jordgubbar i morgonrock och tofflor, vattna alla odlingar, äta lunch med min familj, binda kransar för glatta livet(Ja, alla måste ha en krans) och bara njuta av en helt ledig dag. Inte städa som om jag rökt något olagligt preparat eller förbereda femtioelva olika tillbehör till lunchen. Fokus i år var att njuta, av precis allt det där som jag älskar.

Men, hur gör man egentligen en riktigt bra midsommarkrans?

Jag har alltid varit den som lite oförberett velat göra en krans, men så slutar det ändå med att den hänger längst med halsen som ett långt halsband. Jag har kommit på det absolut bästa sättet att göra en stomme (enligt mig såklart!). Häng på, och du kommer aldrig mer misslyckas!

Vad behöver man då?

  • Najtråd (1,8 mm)
  • Avbitartång
  • Floristtejp
  • Tunnståltråd
  • Ett vackert band

ett

Det första steget är kort och gott att klippa den tjockare najtråden i en lagom längd. Hellre lite längre, så kan du klippa av den senare!

två

Skapa en ögla i änden där tråden sedan skall fästas. Jag brukar försöka vira floristtejpen runt skarven för att få det ännu lite stadigare.

tre

Fäst bandet i öglorna, detta gör så att du kan ställa in storleken och kransen kan heller inte töja sig, hur bra??

Färdigt! (nästan)

Blommorna fäster jag nu med den tunnare tråden. Jag brukar alltid ha några extra stommar i en liten låda i sekretären. Då kan jag bara plocka fram dem dagen jag behöver den, utan att stressa allt för mycket på dagen jag skall använda den.

Plocka eller köpa blommor?

Den ständiga frågan. Allt beror på vilket utbud du har utanför dörren. Klassiska midsommarblommor vissnar tyvärr väldigt fort. Dock kan man även hitta guldkorn där man minst anar det. Något jag gärna använder är daggkåpa och kirskål, dessa är de perfekta som utfyllnad. I min odling har jag även ryskmarton och brudslöja som också är helt perfekta till att ha i kransen. Iår köpte jag även rosor att fylla ut med, samt hittade magiska lila blommor i dikes kanten när jag var ute och red kvällen innan. Skall man köpa blommor kan det vara bra att vara ute i god tid.

Förberedelser

Dagen innan ställer jag alla blommor svalt för att dra vatten. Detta gör jag alltid när jag skördar blommor. Då drar de åt sig ordentligt med vatten och håller längre.

Montering

Jag brukar bara gå på känsla, dela upp mitt material i så många högar som jag skall ha kransar så allt blir jämt fördelat och sedan börja med något fylligt i änden. Kika alltid tillbaka då och då så du fördelat jämnt och så att kransen blivit jämntjock hela vägen. När du kommer till andra änden behöver du vända om för att få ett snyggt avslut. Fäst ståltråden på något enkelt sätt. Nu är du färdig på riktigt. Gör du den dagen innan sprayar du den med kallt vatten och lägger du in en plastpåse, och förvarar den i kylen tills det att du skall använda den.

Jag brukar fästa min på hatten, då kliar det lite mindre och jag slipper kisa exakt hela tiden. Svin bra grej!


Spara detta i hjärnbanken eller kika in igen nästa år, så lovar jag att du inte kommer misslyckas.